B2B-yrityksen matka tietoisuudesta ostoon ja aina edelleen asiakaskokemukseen on usein kaikkea muuta kuin suoraviivainen.
Ostopolkua on usein helppo ajatella lineaarisena tienä jota pitkin asiakas kulkee. Todellisuudessa ostopolun eri vaiheet voivat sulautua toisiinsa, matkaa voidaan kulkea edestakaisin ja siitä voi jäädä kokonaisia osiakin välistä. Silti jokaiseen ostopolun vaiheeseen on panostettava, jotta kokonaisuus vastaa jokaisen asiakkaan tarpeisiin.
Ja koska B2B-asiakkaan matka on yhä monimuotoisempi, myös tietoa matkan varrelle etsitään yhä enemmän useista eri kanavista ennen ostopäätöksen tekemistä.
Siksi jokainen ostopolun vaihe tarvitsee tuekseen relevanttia sisältöä eri kanaviin – tämä on avainasemassa asiakkaiden houkuttelemisessa, sitouttamisessa ja konvertoinnissa.
Mistä sitten tietää, mihin ostopolun vaiheisiin ja sisältötyyppeihin kannattaa panostaa? Suunnittelua ja toteutusta helpottaa huolella laadittu sisältöstrategia. Siinä huomioidaan yrityksen ihanneasiakkaalle tarpeelliset sisältötyypit ja -kanavat, joiden avulla sisällöt suunnitellaan juuri oikeisiin ostopolun vaiheisiin.
Ostopolun eri vaiheita ovat yleensä tietoisuus-, kartoitus-, vertailu-, osto- ja asiakaskokemus. Vaikka jokainen näistä vaiheista on omanlaisensa, voidaan ne tiivistää karkeasti myös kolmeen eri vaiheeseen:
Käydään nämä kaikki seuraavaksi tarkemmin läpi.
Ostopolun alkuvaiheen tavoitteena on tavoittaa laaja yleisö ja herättää kohderyhmän kiinnostus tarjoamalla sille jotakin arvokasta. Tässä vaiheessa sisällöt eivät vielä keskity myyntiviesteihin.
Alkuvaiheessa potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa ja ratkaisuja ongelmiinsa, mutta eivät usein vielä ole valmiita ostamaan. Perinteisen ostopolun vaiheista tähän kuuluvat erityisesti tietoisuus- ja kartoitusvaiheet.
Tehokkaita sisältötyyppejä ostopolun alkuun ovat esimerkiksi:
SEO-vinkki! Ostopolun alkuvaiheessa yleisöä on tarkoitus houkutella laajasti. Hyödynnä vaiheen sisällöissä kysymysmuotoisia ja usean sanan pidempiä hakutermejä. Esimerkki: “Miten valita oikea CRM-järjestelmä?”
Ostopolun keskivaiheilla potentiaaliset asiakkaat ovat jo tietoisia ongelmastaan ja etsivät aktiivisesti siihen sopivaa ratkaisua. Tässä vaiheessa yleisölle pitäisi tarjota syvällisempää ja kohdennetumpaa sisältöä. Sen tarkoituksena on auttaa asiakasta vertailemaan vaihtoehtoja ja ymmärtämään, miksi juuri sinun yrityksesi ratkaisu vastaa heidän tarpeeseensa.
Tehokkaita sisältötyyppejä ostopolun keskivaiheeseen ovat esimerkiksi:
SEO-vinkki! Keskity myös hakukoneissa keskitason avainsanoihin, jotka liittyvät suoraan tuotteeseen ja kohderyhmään. Esimerkki: “paras CRM-ratkaisu keskisuurille yrityksille”
Ostopolun loppuvaiheessa potentiaaliset asiakkaat ovat jo lähellä ostopäätöstä ja on aika esitellä viimeisiä vakuutteluja, jotta he valitsevat sinun yrityksesi. Tässä vaiheessa sisältöjen on tarkoitus poistaa epävarmuuksia ja tehdä päätöksenteosta mahdollisimman helppoa.
Tehokkaita sisältötyyppejä ostopolun loppuvaiheeseen ovat esimerkiksi:
SEO-vinkki! Käytä hakukoneoptimoinnissa tässä vaiheessa konversiokeskeisiä avainsanoja. Esimerkki: “osta CRM-ratkaisu”, “varaa CRM-ratkaisu demo”.
Jotta sisältö tavoittaa oikean yleisön, kannattaa sen jakelussa hyödyntää yrityksen omien verkkosivujen lisäksi useita eri kanavia. Somekanavista LinkedIn on B2B-markkinoijille ehkä tärkein alusta. Facebook & Instagram taas toimivat parhaiten ostopolun alkuvaiheessa bränditietoisuuden kasvattamiseen ja myöhemmin myös retargeting-mainontaan.
Myös TikTok kasvattaa suosiotaan B2B-yritysten markkinoinnissa. Lyhyet videot voivat formaatistaan huolimatta olla asiantuntevia ja kiinnostusta herättäviä. Lue lisää sosiaalisen median algoritmeista!
Sähköpostimarkkinointi on edelleen yksi tehokkaimmista kanavista B2B-yritysten liidien nurturointiin ja ostopolulla etenemiseen. Personointi ja segmentointi auttavat oikeiden sisältöjen kohdentamisessa ja automaatio taas huolehtii puolestasi oikeasta ajoituksesta. Kun sähköpostimarkkinointi yhdistetään muihin sisältökanaviin, se tukee sisältöstrategiaa pitkäjänteisesti ja tehokkaasti.
Ostopolun alkuvaiheen sisältötyyppien menestystä mitataan erityisesti näkyvyydellä ja sitoutumisella. Keskivaiheessa tärkeintä on pysyä kärryillä siitä, kuinka moni yleisöstä jatkaa sisältöihin sitoutumista syvemmin, esimerkiksi lataamalla oppaan tai osallistumalla tapahtumaan. Ostopolun loppuvaiheessa ratkaisevaa on sisältöjen kyky ohjata asiakkaita kohti ostopäätöstä, mitä voidaan mitata esimerkiksi tarjouspyyntöjen ja yhteydenottojen määrässä.
Tehokas sisältömarkkinointi vaatii suunnitelmallisuutta, oikeita kanavavalintoja ja jatkuvaa optimointia. Onneksi tätä ei tarvitse tehdä yksin. Autamme yritystäsi rakentamaan toimivan sisältöstrategian, tuottamaan kohderyhmääsi puhuttelevia sisältöjä ja mittaamaan niistä saatuja konkreettisia tuloksia.
👉 Ota yhteyttä ja katsotaan miten sisältömarkkinointi voisi tukea yrityksesi kasvua ja myyntiä!